Hersenspoeling
In 2009 begon ik, een meisje van toen 11 jaar, op het Cygnus. De eerste les Frans maakte indruk. Er kwam een dame binnen die Frans sprak, álleen maar Frans. Sprak ze wel Engels? Kon ze Nederlands? Hoe moesten we nu ooit Frans gaan leren? Ze zwaaide wat en gebaarde dat we in een cercle moesten gaan zitten. Een cirkel? Een kring? Oké dan. Deze eerste les leerden we gedag te zeggen en onszelf voor te stellen. De dame stelde zich voor als Madame Clarkson. Op de gang, aan de andere kant van de ligne magique, bleek dat Madame Clarkson ook gewoon Nederlands kon. Dat was een verademing. Al snel bleek echter dat het helemaal niet nodig was, want met die paar woordjes Frans en alle gebaren kwamen we heel ver. De hersenspoeling is toen begonnen. Je leerde ons een volledige vocabulaire en voor ik het wist deden we een toneelstuk met de hele klas: Les trois petits cochons.
Het was ruim 8 jaar later toen ik als tweedejaars student, inmiddels 19 jaar, besloot langs te gaan bij de open avond van het Cygnus. Samen met een vriendin bladerde ik door de stukken, en hebben we smakelijk gelachen om alle varkentjesmaskers, -staartjes en ander decor van de toneelstukken. We spraken jou ook en je vertelde dat er later wat ouders van achtstegroepers een presentatie van AIM zouden krijgen. Of wij daar niet aan mee konden doen. Hartstikke leuk natuurlijk! Maar zou ik de tekst wel weten? Al direct bleek dat AIM ons (op positieve wijze) had gehersenspoeld: je legde je armen over elkaar en tekende daarna met arm en vingers een opgaande zon. "Un jour," zei ik. Op automatische piloot vertelde ik het hele verhaal. Een hilarisch moment met het prachtige besef hoeveel de lessen ons, ook na al die jaren nog, hadden beïnvloed. Dankjewel Lara!
Oh, en trouwens: het liedje 'Qui a peur du méchant loup' ken ik natuurlijk nog steeds uit mijn hoofd. Daar denk ik nog weleens aan als ik naar mijn prikbord kijk. Daaraan hangt de sleutelhanger van de Eiffeltoren, waar je er in 2015 zoveel van had gekocht dat er voor iedere leerling één klaar stond op de examentafel. Een fijne herinnering aan een aantal mooie jaren.
Door: Xante Wilders
22 april 2021