zaampitchOp donderdag 5 oktober was het niet alleen de Dag van de Leraar, maar ook bestond onze scholengroep ZAAM 5 jaar! Dat werd gevierd met een strijd om het beste idee voor het onderwijs in het algemeen en je eigen school in het bijzonder. Ook het Cygnus had een zeer gedegen afvaardiging van zeven vierdeklassers: Evi, Marie, Merel, Akshay, Bauke, Benjamin en Stijn!

Deze “pitchers” hadden in Undercurrent in Amsterdam Noord anderhalve minuut om het ZAAM-Paspoort te promoten, een gecertificeerd document met gepersonaliseerde vaardigheden dat je leert om meer aansluiting te vinden op de eisen die de maatschappij nu eenmaal stelt. Koken, EHBO, solliciteren, netwerken en bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten kun je leren en daar mag wel wat meer aandacht voor zijn in je opleiding. Veel van de andere scholen zaten op hetzelfde spoor met een iets andere zaampitch3uitwerking, dus wellicht hebben we hier een alom gedeeld gemis bij de kop!

De vakjury met onder meer onderwijsprominent Paul Rosenmöller, koos uiteindelijk voor het Zuiderlicht College, dat heel veel nadruk op de “gezonde” school wil leggen en daarvoor de hoofdprijs van 7.500 euro mag gaan inzetten. Via een livestream was het spektakel ook in de Kantine en op de roosterborden aan de Vrolikstraat te volgen.

Het publiek in den lande stemde –via televoting- massaal op het Cygnus Gymnasium (bijna 10.000 van de 55.000 uitgebrachte stemmen). Alleen het Over-Y College ronselde meer stemmen bij elkaar en ging er met de Publieksprijs vandoor.zaampitch2 Dus uiteindelijk geen prijs, maar wel een waardevolle ervaring rijker. De creatieve samenwerking in deze groep was voorbeeldig en de geformuleerde ideeën krijgen zeker een vervolg. Niet voor niets sluit het ZAAM-Paspoort naadloos aan op de roep om 21e eeuwse vaardigheden!
[ Philip Monas ]