terrorMag je 148 mensenlevens opofferen, als je daarmee tienduizenden levens in een voetbalstadion redt? Dat is de juridische en morele kwestie waar het toneelstuk Terror! van Ferdinand von Schirach om draait. Donderdag 28 september gingen de vijfdeklassers filosofie van het Cygnus erheen, in het kader van het deelgebied ethiek en dankzij Cygnus-collega Chiara Tissen, die de tekst uit het Duits heeft vertaald.

De rechtszaak in Terror! draait om een straaljagerpiloot die een gekaapt lijnvliegtuig heeft neergehaald, om een terroristische massamoord te voorkomen. Is hij schuldig of onschuldig? Na de verhoren en pleidooien mag het publiek in de pauze als jury een oordeel vormen en meebepalen hoe het stuk afloopt. Opvallend: ‘rechter’ Clairy Polak vertelde na afloop dat de meerderheid voor ‘onschuldig’ had gekozen - en dat dat elke avond zo ging.

terror2Regisseur Peter de Baan zag daar in De Volkskrant een teken van de tijd in: “De voorstelling gaat over de spanning tussen juridische en morele afwegingen. Dat vaker 'onschuldig' wordt gestemd, geeft aan dat mensen tegenwoordig de eigen morele intuïtie vaak hoger achten dan de jurisprudentie, zeker waar het terreur betreft. De gedachte is: ik voel echt zelf wel wat goed of fout is. Onze rechtsstaat staat onder druk, door de angst voor terreur en door populistische politici die inspelen op anti-autoritaire onderbuikgevoelens.”

Ook opvallend: bijna alle meegereisde docenten kozen voor ‘schuldig’, net als trouwens de juristen en de enige echte piloot in de zaal. Van de leerlingen mocht de dader vrijuit gaan.
[ Joris Verheijen ]