heinogipsDe eersteklassers gaan op schoolkamp! Maandagochtend om half negen verzamelen (zie brief) en dan reizen we af richting Heino. Aldaar hebben we een vol programma, waarbij enige zonneschijn welkom is. We maken een boswandeling, bezoeken een biologische boerderij, doen een avondspel en volop sport&spel. Daarnaast is er herhaaldelijk een keuzeprogramma (pony rijden, dieren voeren, aquarel, film, maskers maken, spelletjes etc.). Op woensdag vindt het laatste onderdeel in Dierenpark Amersfoort plaats.


Thomas Peters blogt over het schoolkamp:

Met een zonnetje aangekomen! Zo meteen lunch en dan de wandeling (met zoekopdracht).

Heerlijk gewandeld, net aan twee uur. Hooguit een verdwaald spatje motregen. Onderweg hebben de leerlingen bladeren en boomvruchten verzameld (vooral aan het begin van de wandeling). De grote meute liep prima, slechts een enkeling moest gesleept.

heinomaskers

hui

Twee klassen bezochten aansluitend ecologisch bedrijf Overesch (morgen de andere drie). Zo'n moederzeug is wel erg groot als ze op je af komt lopen, maar de biggetjes maakten alles weer zacht en roze. De andere klassen hebben op het sportveld gefrisbeed, gevolleybald en gevoetbald.

Het avondeten viel uitstekend in de smaak; keuze tussen patat of pasta en een lekker saladebuffet, dat goed werd aangesproken. Daarna een keuzeprogramma: film, sporthal, zwembad of spelletjes.

En wat is een schoolkamp zonder avondspel!? Dus met z'n allen door het donker naar een onbekend terrein, alwaar we een smokkelspel speelden. Hartstikke goed voorbereid door de leerlingmentoren! Het liep als een trein: docenten als douanier - die rol voelde heel naturel ;-) Op dit moment is het middernacht, dus als het goed is liggen de leerlingen nu in bed (ik schrijf dit op de stoep van de receptie omdat daar de verbinding nog enigszins oké is).

heinotouw

heinofietsenDinsdagochtend: in alle huisjes is door eersteklassers goed geslapen.  Ook de leerlingmentoren hebben enkele uurtjes gepakt!? Lekker ontbeten maar - aan onze aandacht ontsnapt - niet echt goed afgeruimd...

Vanochtend doen we de Challenge Run, allerlei activiteiten (klimmen,  kanoën, fietsen, bouwen, boogschieten enz.). De zon schijnt! Af en toe vallen groepjes uiteen, maar dat hoort erbij.

We hadden net de Challenge Run afgesloten, toen hoosde het even... Na de bui ging 1c naar de 'bio-boer', begon de eerste shift van het pony rijden (met het halen van de pony's uit de wei) en ging de rest terug naar het kamp, om deels sporthal, deels kasteel Nijenhuis te doen.

Het aquarelleren mocht in de beeldentuin en op de oprijlaan van het kasteel. Het weer zat mee, want de combinatie aquarel en regen is een ongelukkige. Er werd geconcentreerd gewerkt en er ontstonden enige ware kunstwerkjes.

heinoponyritNa het avondeten moest een vroege ploeg op pad naar de dierenweide om lama's, emoes, damherten, kalkoenen, geiten enz. te voeren. De een is schuw en moet gelokt, de ander zoekt je op en moet je zelfs van je af houden. Handen omhoog betekende ik heb geen brood meer, dus af en toe leek het wel een scène uit een western.

Terug op het kamp was een huisje actief met gipsmaskers maken, een ander met een quiz, een derde met spelletjes en... de filmzaal.

Vanavond disco...

[woensdagochtend] Het is natuurlijk een kwestie van leeftijd, maar de muziek was meestentijds onbegrijpelijk. Ongeveer de helft van de Cygnianen koos voor de dansvloer, de rest deed spelletjes. Ook dinsdagavond waren de kamers al snel in rust. Blijkbaar hebben we de leerlingen voldoende afgepeigerd. 

Woensdag vóór het ontbijt al koffers en tassen inpakken. Deze keer maar even met een afvalemmer langs de tafels, want er blijven eersteklassers die zonder op of om te kijken van tafel weglopen!?

In een uur de grote schoonmaak van de huisjes. Het mag gezegd: heel veel propere jongetjes! De controleur was zeer tevreden.

Bij de bussen nog even de prijsuitreiking. Het avondspel is gewonnen door klas 1e (met krappe voorsprong op nummer 2 en 3). De Challenge Run is gewonnen door het groepje dat zichzelf de Gekkies had genoemd.

Nu op weg naar Dierenpark Amersfoort! De leerlingen hebben een schets/tekenopdracht.

heinoleeuw

Half vier, iedereen in de bus... en vertrek! We komen vroeger aan - excuses aan ouders die zich nu overvallen voelen.

De schetsopdracht leverde heel mooi en divers materiaal op! Soms zie je onontdekte diersoorten op papier. Het moeilijkst is niet tekenen maar (precies) kijken! Verhoudingen, voorgrond/achtergrond (concreet: niet vier poten op een rij) en onderdelen (naar welke kant knikt een gewricht?). Daphne en Nicole gaven prachtig waarderende feedback.

En net toen we bang waren dat Daphnes tas gestolen was, bleek een elfjarige gentleman 'm voor haar vast te houden. Eind goed, al goed.