okt4

gebouwVan zondag 1 oktober tot en met zondag 8 oktober 2017 vond de uitwisseling met onze partnerschool Gymnázium Jihlava plaats. De 22 leerlingen uit de derde klas van het Cygnus die zich hiervoor hadden gekwalificeerd, hadden al sinds de zomervakantie contact met hun Tsjechische partners. Maar begin oktober gingen ze dan toch echt logeren bij hun gastgezinnen. Als voorbereiding op de uitwisseling en op het doen van onderzoek hadden de leerlingen de afgelopen weken al wat extra lessen gehad in Amsterdam. Over pakweg een half jaar is het tegenbezoek van de Tsjechen aan Amsterdam. Hieronder "live" verslagen en foto's door de leerlingen zelf.


Charlotte en Floris uit klas 3E stuurden dit verslag over dag 1:
bestellen"Toen we de bebouwde kom van Amsterdam hadden verlaten, maakte iedereen zich comfortabel voor de lange reis van ongeveer dertien uur. Voor de mensen die geen beeldscherm bij zich hadden, was er altijd nog het héél langzaam veranderende landschap (namelijk bomen, auto’s, snelwegen en lege vlakten). Naarmate we Duitsland binnenreden, begon het landschap wat spannender te worden, met hogere en diversere natura.

Rond lunchtijd wisselden we van chauffeur en hielden we een kleine pauze bij McDonalds. Daarbij gingen vele leerlingen in groepjes zitten, met hun maaltijden uit de McDonalds (redelijk gezonde maaltijden, voor de interesse van bezorgde ouderen…)

Met volle maagjes klommen we weer in de bus om uit het raam te staren naar het onveranderlijke landschap.

buffetIn de namiddag stopte de bus voor een (wat gezondere) maaltijd bij een wegrestaurant. Het menu was meer gericht op vleeswaren en complete maaltijden, dan op junkfood. Maar er was ook nog een lunchassortiment beschikbaar, en wat snoepgoed voor de geïnteresseerden.

Na een lange en hobbelige busrit, kwamen we in Tsjechië aan. Na een paar uur richting Jihlava rijden begon het donker te worden, en de verlichting in de bus ging aan. Het landschap was niet meer te zien.

Eenmaal aangekomen bij het mooie Jihlava werden we opgevangen door de gastgezinnen. Na een korte autorit ben je bij hun thuis. Er volgde een vrolijke kennismaking. Daarna zette je je koffer in je kamer en ging je slapen, dromend over wat er morgen zou gebeuren."


Twee berichten over dag 2, de eerste van Elena:
toren"
Vandaag is onze eerste dag in Tsjechië. Toen ik opstond kreeg ik mijn ontbijt en dat was een geheel nieuwe ervaring voor mij, want de tafel zat vol met allemaal eten! Ik had niet zo een honger, dus een tosti en thee was genoeg (dit komt wel dicht in de buurt van een Nederlands ontbijt). De volgende nieuwe culturele ervaring was het rijden naar school. Thuis gaat bijna iedereen met de fiets, maar ik werd met de auto gebracht!

We waren vroeg op de school, die uit twee gebouwen bestaat en helemaal niet op Cygnus lijkt, dus wij konden even zitten en kletsen. Voor mijn Tsjechische maatje is het Nederlandse schoolsysteem heel raar, maar ik begrijp dat van Tsjechië nog steeds niet, dus het is wederzijds. Helaas kan mijn maatje niet zo goed Engels, dus we hadden het over simpele dingen (sinterklaas was moeilijk uit te leggen!)

Toen school begon werd er een leuke presentatie gehouden over Tsjechië, Gymnasium Jihlava en Jihlava zelf. Ook vertelde de directeur van de school iets, maar hij had een tolk nodig, wat ik best grappig vond. Tsjechisch klinkt echt heel raar! Na de presentaties kregen we een rondleiding door de school. Zelf denk ik dat ik hier zou verdwalen! Na de rondleiding en een korte pauze gingen we erop uit in Jihlava! Dit was heel leuk, want door de vragen te beantwoorden heb ik Jihlava iets beter leren kennen. girafNa de vragen moesten we een puzzel oplossen. Dit was erg moeilijk, maar het is uiteindelijk gelukt. Voor het maken van de puzzel en de speurtocht kregen we een leuke JAmES-tas en snoep!

Nu hadden wij vrije tijd, en gingen we naar de dierentuin met vriendinnen van “mijn Tsjech” en hun maatjes. Dit was heel leuk, maar vermoeiend, dus hierna gingen we naar the place to be in Jihlava: City Park! Hier aten we een gebakje en dronken we koffie. Ik heb ook Curuna’s gepind! Het voelt raar om een briefje van 500 te hebben, en toch niet rijk te zijn:) Uiteindelijk gingen we naar huis, dat we bijna meteen verlieten voor pizza! Deze pizza was best lekker, maar blijkbaar waren er vrouwen heel luidruchtig aan het praten over “stoute dingen”. Gelukkig kon ik het niet verstaan!"

Yara stuurde dit verslag, ook over dag 2:
"Dus, de eerste dag was aangebroken. Je kon duidelijk merken dat ik nerveus was en nog niet helemaal gewend aan mijn nieuwe bed. Ik werd in de ochtend om zeven uur wakker zonder wekker! (Dat is heel bijzonder want meestal word ik zonder wekker om 11:00 wakker). Ik zit in een gastgezin die op ongeveer 5 minuten van school lopen wonen, dus dat is wel fijn.

Toen ik op die school aankwam was ik wel even onder de indruk, het is/lijkt veel groter dan onze school en misschien ook wel een klein beetje mooier. Toen we eindelijk waren klaar waren met praten over de huizen, kinderen, ouders en die rare taal begon de dag en moesten we gaan zitten. Het begon met een speech van een leerling en een praatje van de rector (die geen Engels sprak waardoor alles weer even vertaald moest worden) kregen we twee presentaties over Tsjechië en Jihlava.

Toen was het tijd voor een quiz, de klas werd opgesplitst in twee teams en het was natuurlijk de bedoeling dat je won. huisjesHet was een piramide quiz, en het was de bedoeling dat je een heel rijtje met nummers kreeg, die nummers stonden in de piramide en bij elk nummer hoorde een vraag. Daar kwam mijn team alleen een beetje laat achter, waardoor wij wel veel vragen goed hadden, maar daar heb je niet zo veel aan als de ene in het topje zit en de andere in de onderste rij.

Daarna was het tijd voor de rondleiding door de school. Ze hebben daar hele grote kluisjes, je krijgt er een beetje een Amerikaans schoolgevoel van. In die kluisjes zit een labjas, wat boeken en een paar extra schoenen (bij mijn partner dan). Het is ook heel normaal om op sneakers naar school te komen, maar het daar om te wisselen voor een paar crocs of flipflops.

Toen de rondleiding en de lunch achter de rug waren begonnen we met de gps speurtocht. Je leert zo wel een beetje Jihlava kennen en al snel wist ik al wel wat de populairste plekken zijn en wat niet. Na de gps tour waren we klaar en mochten we iets voor onszelf gaan doen. Ik ging met wat meisjes naar het citypark, het winkelcentrum van Jihlava. We dronken daar wat en hebben even rondgelopen. Uiteindelijk ben ik in de avond nog naar de schaatsbaan gegaan om nog mensen te zien kunstschaatsen, toen dat klaar was zijn we met bevroren tenen maar naar huis gegaan. Ik ben toen gelijk gaan slapen wat ook iets nieuws is. Ik vond het zeker wel een geslaagde dag!"


Anoek, Fien en Jaime uit klas 3A over dag 3:
waterbakVandaag moesten we ‘s morgens vroeg door de regen naar school komen, om daar dan met de bus op pad te gaan naar de stad Brno, om een bezoekje te brengen aan het Science museum VIDA. Het had wel wat weg van NEMO in Amsterdam, maar dan kleiner. Na een uurtje rijden kwamen we aan bij het museum en kregen we drie uur om lekker rond te lopen en alles uit te proberen. Uiteindelijk hadden we nog flink wat tijd over, dus zijn we gezellig "hide and seek" gaan spelen! Het museum was zeker interessant en ook erg leerzaam! Na die drie uur zijn we weer op pad gegaan naar huis.

We waren lekker op weg, tot we werden aangehouden door de politie! Dus wij stoppen voor een controle, heeft de buschauffeur zijn paspoort niet bij zich, dus hebben we een tijdje moeten wachten op de parkeerplaats van het tankstation. Gelukkig was het probleem opgelost en konden we weer op pad, maar helaas kwamen we wel terecht in wat files, waardoor de reis langer duurde dan de heenweg. Ondanks de vertragingen en het druilerige weer was het een erg leuke dag! Op school waren alle leerlingen weer hun eigen kant op gegaan, en volgde iedereen weer zijn eigen programma!


Eva, Caitlyn, Geerte en Eva Yuki uit klas 3D over dag 4, woensdag:
okt5Om 7:30 uur verzamelen we en vertrekken we met de bus, op naar Praag! Eenmaal aangekomen koopt iedereen gelijk een 'Trdelník', een typisch Praagse specialiteit. Hierna moeten we allemaal trappetjes oplopen om bij het kasteel te komen. Boven heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. We lopen verder door het kasteel en de Tsjechen vertellen ons meer over de dingen die we zien met behulp van een kleine presentatie. Daarna gaan we naar de Karelsbrug en Old town square. Het is allemaal erg toeristisch, maar wel heel mooi. Vanaf daar gaan we allemaal onze eigen kant op. We vertellen hier ons eigen avontuur:

Eva: In mijn twee uur vrije tijd heb ik samen met een paar vriendinnen veel leuke okt2Tsjechische winkeltjes bezocht. Het was heel gezellig! We hebben ook een mooie wandeling gemaakt aan de andere kant van de Charles Bridge. Eenmaal terug in Jihlava ga ik samen met Helena haar hondje uitlaten in het bos. Daarna gingen we pannenkoeken bakken! Jammie.

Caitlyn: Ik en een paar andere meisjes besloten om nog wat winkels te bekijken tijdens onze vrije tijd in Praag. Het waren vooral winkels die ook in Amsterdam zijn, zoals de h&m, maar de Tsjechen vonden ze heel speciaal. Na de busreis gingen we naar huis om uit te rusten en te eten (pasta met een soort groene saus..). In de avond gingen we naar de bioscoop van Jihlava om de film ‘Kingsman’ te zien. Ik vond het een hele gezellig dag en het was heel leuk om Praag te hebben gezien.

Geert: Na alle presentaties kregen we twee uur vrije tijd dus besloten Lukas, nog wat andere andere jongens van het project en ik ergens te gaan lunchen. We lieten de Tsjechen ons door de straten van Praag leiden om vervolgens op een immens plein aan te komen. Lukas legde uit dat dit het grootste plein in heel Tsjechië is. Daar liepen we een tijdje tot we een pizza tent vonden. Niet iedereen wilde daar gaan eten dus er gingen een paar jongens naar de mac. Na heerlijk te hebben gegeten gingen we naar een of ander gymnjihlberoemd standbeeld aan de andere kant van het plein. Toen de twee uur af was gelopen liepen we naar de bus en gingen we terug naar Jihlava. Eenmaal aangekomen in Jihlava gingen Lukas en ik naar Lukas huis met de auto. Daar begon ik aan mijn verslag...

Eva Yuki: we lopen door Praag en genieten van de mooie gebouwen. Na een paar winkels lopen we naar de verzamelplek waar we vertrekken met de bus. Eenmaal terug in Jihlava ga ik samen met mijn Tsjech naar haar huis. okt6We rusten even uit van de reis naar Praag en Simona leert me een paar liedjes op haar gitaar, ook al lukt het me totaal niet. Als we klaar zijn gaan we met z’n allen avondeten, ze blijven maar meer op mijn bord scheppen dus daarna was ik helemaal vol. Ik ga samen met Simona naar haar vijver, die heel groot is. We lopen rond de vijver door de planten, in de kou. We lopen terug naar haar huis en we werken aan de vragen voor Praag en schrijven allebei een verslag.


Yvonne, Abel en AnnaRosa uit 3B schrijven over dag 5:

Vandaag gingen we naar het ecocentrum Chaloupky in Baliny, een plaatsje op ongeveer 40km afstand van Jihlava. Hoewel het maar een kleine afstand is, duurde de heenweg wel twee uur! We hebben bijna een heel uur in de file gestaan wegens een ongeluk en wegwerkzaamheden. Maar uiteindelijk hadden we onze bestemming bereikt.

We werden gastvrij ontvangen door de begeleiders en kregen te horen wat we moesten doen. De uitleg moest wel vertaald worden door een van de Tsjechische leraren omdat de begeleiders geen/ heel slecht Engels spraken.

kittenEenmaal buiten kon het onderzoek beginnen. We werden in groepjes verdeeld en gingen onderzoeken verrichten in verschillende wateren: een rivier, een vijver en een klein beekje in het bos. In groepjes van vier gingen we de dieptes, de watertemperatuur en de stroomsnelheid meten. Ook deden we onderzoek naar variatie in vegetatie en organismen in en rondom het water. De resultaten moesten vervolgens vergeleken worden met onze oorspronkelijke hypotheses.

Op de terugweg stonden we gelukkig niet nog eens in de file. We kwamen rond half twee aan in Jihlava en waren vrij om te doen wat we wilden. Velen van ons zijn ook wezen lasergamen. Nederland VS Tsjechië! Na het lasergamen zijn veel mensen ook nog gaan zwemmen in het aquapark.

PS: Hoewel het onderzoeken van water natuurlijk erg boeiend is ging er toch een groot deel van de aandacht naar de kitten die op het terrein rondliep.


Koen, Syl & Rijntje uit 3C over vrijdag 6 oktober:

bergje's Ochtends moesten we om 9 uur op school zijn en we gingen hier 4 verschillende dingen doen: water onderzoeken door middel van scheikundige proefjes, een landschap maken in een schoenendoos, een boekenlegger maken en onze presentatie voor zaterdag voorbereiden. We werkten tot half elf, want toen hadden we een aantal presentaties over ons onderzoek over het water bij het Chaloupky Centre van gisteren. Na deze presentaties gingen we weer verder werken aan het onderdeel waar je voor de presentaties aan begonnen was. Voor lunch kregen we door school bestelde pizza die we allemaal goed konden gebruiken. We waren klaar rond 14 uur, iedereen had alle onderdelen afgewerkt en we hadden voor de rest van de dag vrij.

ijsh2Koen: Ik ging met een aantal kinderen naar het Citypark, het lokale winkelcentrum. We bleven daar tot ongeveer half vier. We gingen toen namelijk eerst wat eten halen en daarna gingen we naar een ijshockeywedstrijd van het team van Jihlava, dat dit jaar voor het eerst in de hoogste competitie van Tsjechië speelt. Het team van Jihlava heeft met 4-1 gewonnen, ze moesten dat eigenlijk ook wel doen omdat de tegenstander laatste staat in de competitie. Na de wedstrijd ging ik naar het huis van mijn gastgezin om de verslagen te maken en nog wat uit te rusten.

Syl: Ik liep mijn voor nu dagelijkse 15 minuutjes naar het huis van mijn gastgezin. Waar ik en mijn Tsjech nog wat werk te doen hadden voor de presentaties van zaterdag. Toen we hier mee klaar waren hadden we ons vervroegde avondeten, omdat ook ik naar de ijshockeywedstrijd ging. Mijn Tsjech vind dit soort activiteiten alleen niet zo leuk, dus ik had afgesproken om samen met Rijntje te gaan. Dus zo liep ik weer naar school, waar ik ze na een tijdje wachten zag komen aanlopen. labgirksWe pakten onze tickets erbij en baanden ons een weg naar plekken met goed zicht op het veld. We waren vrij vroeg, dus we konden de warming-ups van beiden teams goed bestuderen. U heeft als het goed is hierboven de uitslag al gelezen, dus dat is oud nieuws! Maar het was een leuke wedstrijd, en grappig om ook een keer mee te maken, omdat wij ijshockey in Nederland niet tot nauwelijks kennen. Na de wedstrijd werd ik gelukkig thuis afgezet, en begon ik met het schrijven van dit verslag.

Rijntje: Na de dag op school te hebben gewerkt, werden mijn Tsjechische partner, Jana Simkova, en ik met de auto opgehaald en naar huis gebracht. Super luxe! We moesten nog wat werk doen voor de presentatie voor zaterdag dus daar gingen we aan werken. Omdat ik ons logo op papier had getekend moest ik die op de computer maken. Dat kostte best veel tijd, dus toen ik klaar was gingen we direct door naar de ijshockey wedstrijd. Daar stond Syl op ons (Jana, en haar vriendin – die ook Jana heet – en ik) te wachten. We waren best vroeg dus we zagen nog de spelers hun warming up doen, super cool! Later kwamen er ook meerdere mensen van onze groep, super gezellig. Het team van Jihlava heeft uiteindelijk met 4-1 gewonnen. Het was best gaaf om te zien, alleen ik snapte geen bal van de regels. Na de wedstrijd brachten we Syl nog even naar het huis van haar gastfamilie, en reden daarna door naar ‘mijn huis’ voor deze week.


Ella, Floris en Fenna uit 3A over de laatste dag, 7 oktober:
poortjeHet is alweer de laatste dag van een geweldige week, de tijd is voorbij gevlogen! We hebben op school nog twee uur de tijd gehad om de puntjes op de i voor de presentaties te zetten. Daarna gingen we naar huis om te lunchen, koffer in te pakken en onze tekst te leren. Toen zijn we naar het citypark gegaan, waar we onze laatste verrukkelijke ijskoffie hebben gedronken.

Voordat we naar school gingen, zijn we langs de ‘Albert’ gelopen om lekkers te halen voor in de bus. Stipt zes uur startten we met de presentaties, van ‘The history of water’ tot ‘The chemical chemistry’. Ouders, broers, zussen: ze waren er allemaal! Na 11 interessante en leerzame presentaties, mochten we de Tsjechische hapjes gaan proberen die alle Tsjechen ( voornamelijk de ouders) hadden gemaakt.

Om half negen arriveerde de buschauffeur en was het tijd om terug naar Amsterdam te gaan. Na honderden knuffels stapten we huilend de bus in en reden we weg uit Jihlava. ‘Nog maar een reis van 13 uur te gaan’ werd er door de bus heen geroepen. Tot 1 uur mochten we praten en daarna was het stil en probeerde iedereen te slapen. Wat uiteindelijk maar bij drie kinderen uit de bus is gelukt. Terug bij het Cygnus Gymnasium renden de leerlingen naar de ouders. Toch wel fijn om weer thuis te zijn. We hebben een geweldige week met z’n allen gehad. Een leuk programma en een geweldige groep.

okt930

saskiaheft

praagburcht
Praag

In september 2015 is een vorige lichting Cygnianen afgereisd naar Jihlava. De officiële project-website vind je hier.