kennemOp vrijdag 22 en zaterdag 23 september namen de biologie leerlingen van het 6e leerjaar deel aan een tweedaagse excursie naar Zuid-Kennemerland. Met de hele biologie sectie en alle leerlingen fietsten we over het Brettenpad naar onze stopplaats in Halfweg Koffie bij Kaatje. Vandaar fietsten we rechtstreeks op Haarlem en dan nog een klein stukje naar het Nationaalpark Zuid-Kennemerland. Daar in het bezoekerscentrum hadden we een laboratorium/onderzoeksruimte opgezet en onze leerlingen vertrokken na de lunch om onderzoeksmateriaal te verzamelen.

In de middag werkten de leerlingen hun onderzoek verder uit. Dit jaar werd de begeleiding versterkt door Quen Makkinga, stagiair docent biologie op het Cygnus en Tessa Wiegman, bioloog. Jasmijn en haar zoontje Otis kwamen 's middags nog even bij ons langs. We aten en sliepen die avond in Haarlem in het Stay Okay hotel. Om een goede nachtrust te waarborgen, fietsten we 's avonds naar verschillende plekken in het park, waar onze leerlingen door vrijwilligers op vleermuis en het spotten van wild excursies werden meegenomen. Ook Niels en Marilise gingen mee op avond expeditie.

Weer terug in het Stay Okay hadden we wat te drinken en snacken, maar onze creatieve leerlingen lieten via bezorgdiensten pizza's aanrukken. Na wat slaap, zat om 8 uur 's ochtends iedereen fris en fruitig in de ontbijtzaal. Kamers werden leeggemaakt en op de fiets gingen we terug naar het Centrum. De laatste monsters werden verzameld of resultaten werden verder uitgewerkt en om 12:00 uur gingen onze leerlingen naar het centrum van Haarlem om te lunchen.

Om 13.00 uur precies verzamelden we in het Teylers Museum waar de leerlingen ofwel een fossiel ofwel een oude techniek bestudeerden die bij hun onderzoek aansloot. Om 14.00 uur was ieder klaar en fietsten we rechtstreeks terug naar het Cygnus. Namens ons team kan ik afsluiten met dat wij het een zeer geslaagde excursie vonden en dat onze leerlingen met hun inzet en leergierigheid overal een zeer goede indruk achterlieten.

Saskia Wiegman, Marit Olsthoorn, Chris van Bree en Julius Arndell