auditiepianoOp 1 november worden alle (pakweg 30) musici verwacht voor een kennismakingsgesprek en een auditie. De auditie zelf staat onder leiding van dirigent Ryan Bancroft en componist Toek Numan en vindt plaats in de aula op de 4e verdieping. Voor iedereen die zich inzet is er een plek! De bedoeling is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van ieders mogelijkheden. De auditie is dus niet bedoeld om leerlingen af te wijzen maar dient als een hulpmiddel om de deelnemers aan de opera zo goed mogelijk in te delen. Auditanten spelen zowel het door Numan gecomponeerde stuk als een stuk naar eigen voorkeur. Hier rechts vind je het piano-arrangement voor 1 november. Hieronder een fragment van het auditiestuk voor viool.

En ohja, op 31 oktober is er dus weer een workshop libretto-schrijven.

auditieviool

zingendzwaantjeHet aantal aanmeldingen voor de opera stemt hoopvol. Zo’n dertig leerlingen hebben zich tot dusver als instrumentalist voor het orkest aangemeld en een kleine twintig als vocalist. Voor de schrijfgroep onder leiding van dramaturge Laura Minderhoud hebben zich veertien librettisten opgegeven. Daarnaast heeft zich al een twintigtal leerlingen opgegeven voor decor- en kostuumontwerp, grime, techniek, fotografie, kaartverkoop, publiciteit en promotie.

Dinsdag 10 oktober vond de eerste geanimeerde bijeenkomst plaats waarin het begrip “wereldburger” werd uitgediept. Daaronder verstaan onze leerlingen heel verschillende dingen, zoveel is duidelijk. Een gegeven dat dramatisch uitgewerkt kan worden. Voor de volgende bijeenkomst van 17 oktober hebben alle deelnemers van Laura een schrijfopdracht gekregen.

Op woensdag 11 oktober vond in de aula een kennismakingsworkshop opera plaats in de aula onder leiding van mezzosopraan, koordirigente en pianiste Marianne Selleger. Zij werd terzijde gestaan door danscoach Susanne Reitz. Zo’n veertig leerlingen hadden nog de puf om na het achtste lesuur de trap naar de vierde verdieping te nemen.

Op buitengewoon professionele wijze bracht Marianne in een kleine anderhalf uur de overwegend uit meisjes bestaande groep aan het zingen. Door eerst allerlei theatersport-achtige oefeningen ontspanden de leerlingen zich, verloren hun schroom en begonnen naar hartenlust te kwinkeleren. Susanne deed er nog een dansoefening tussendoor als kers op de taart.

Beide dames waren zeer te spreken over de inzet en de werklust van de groep. Regisseur Xander Straat was ook al van de partij om te kijken naar de leerlingen die mogelijk mee gaan doen met de opera.

Het volgende belangrijke evenement worden de audities van 1 november. In één van de muziekstudio’s zullen de vocalisten auditeren en de musici zullen in de aula voorspelen. De zangauditie wordt geleid door Marianne en de auditie voor het orkest door dirigent Ryan Bancroft. Componist/arrangeur Toek Numan zal ook aanwezig te zijn om zich een beeld te vormen van de zangers en musici en om zijn composities daarop af te stemmen.

De repetities voor de opera zullen vooral in de maanden januari, februari en maart zijn. Na de kerstvakantie ligt er een libretto, heeft Toek de muziek erbij gecomponeerd en kunnen de dirigent, zangcoach, danscoach en regisseur met onze leerlingen aan de slag. Niet vergeten: de wereldpremière is op 12 april. Wordt vervolgd! [ Paul van Ravels ]

logonatopera

De data voor de uitvoeringen staan al vast: 12 en 13 april 2018 in onze eigen theaterzaal op de vierde verdieping. Voor die tijd gaat er nog een hoop gebeuren: workshops libretto schrijven, workshops ter kennismaking met het genre opera, muziek- en zangaudities en natuurlijk heel veel repetities. Dit alles onder (bege)leiding van een dramaturge, een componist, een operazangeres, een danscoach, een regisseur en een dirigent.

Ingewikkeld? Inderdaad. Maar ook een lekkere uitdaging voor onze getalenteerde zwaantjes. En ze hoeven het niet alleen te doen. Een team van zes ervaren professionals (samengesteld in overleg met de Nationale Opera) bestaande uit componist Toek Numan, de Amerikaanse dirigent Ryan Bancroft, regisseur Xander Straat, dramaturge Laura Minderhoud, zangcoach Marianne Selleger en dans- en bewegingscoach Susanne Reitz staat klaar om onze Cygnus-leerlingen te begeleiden naar een mooie productie.