Shai en Hugo (4A) rennen iedereen eruit

Behalve de epische prestaties zoals beschreven hieronder deed ook een aantal Cygnus-leerlingen op eigen titel mee. En fors sneller dan al die "officiële" Cygnus-teams. Hugo Groene (4A) liep de Damloop voor het eerst en liep meteen 1:12:05. Shai Walhain uit dezelfde klas liep al voor de zevende keer mee en liep dit jaar, schrik niet, 1:07:59.

2xdamtotmed  2xdamtot

 "Hardlopen is als Vergilius vertalen; je kunt het voorbereiden"

damtot4Op zondag 17 september deed het Cygnus met twee teams mee aan de Van dam tot damloop. Eén team bestond uit negen docenten en het andere uit zeven jongens uit klas 5 en 6. Het parcours was 16.1 kilometer lang en liep van de Prins Hendrikkade in Amsterdam, door de IJ-tunnel via Amsterdam-Noord naar de Peperstraat in Zaandam. Er waren meer Cygnianen in touw deze dag: Philip Monas en Jeroen Groenewoud stonden bij de IJ-tunnel, Bep Slijkhuis stond bij de vier kilometer, Pauline Vis en Grignion van Montfoort waren met spandoek erg actief bij de vijf kilometer en ook damtot3 Danielle Farla stond langs de route. Andere leerlingen en alumni deden mee buiten het team. Je moet 16 jaar zijn om mee te doen; Siard de Gast uit 2E deed mee met een kortere afstand.

De snelvoetigen
In de Ilias van Homerus wordt Achilles steeds de 'snelvoetige' genoemd. Deze snelvoetigen hebben volgens Socrates ook vaak dikke bovenbenen. Goede observatie. Dennis Ettema had samen met Koen als voorbereiding de triatlon van Zeewolde gelopen. Hij traint als een van de weinigen in de ochtend, voor het ontbijt en luistert dan 3FM. Hij liep voor de vijfde keer mee en had ambitie. Hij liep de eerst 10 kilometer alleen. Daar kwam hij Max den Hoedt (klas 6) tegen en ze trokken zich aan elkaar op. De laatste kilometer werd gesprint en Dennis won in een tijd van 1:14.22. De sensatie van de dag was natuurlijk deze Max (1:14:24). Vorig jaar last gehad van een pittige knieblessure, maar hij is een echte sporter, een talent. Koen Goedemondt kwam daar kort achteraan, maar had het zwaarder dit jaar. Hij had te weinig getraind in de polders bij Amstelveen. Loopt ook al drie jaar op deze hardloopschoenen.

damtot1De rookies
Het grote verschil tussen de docenten en leerlingen was dat leerlingen de Vdtdloop nog nooit gelopen hadden. Timon Adriaanssen (6C) had 25 keer getraind tot een afstand van 12 kilometer. Ties Dankaart (5B) loopt al twee jaar hard en doet dat vaak langs de Weespertrekvaart. Ook Toon Brouwer (6C) was pas een half jaar geleden begonnen met lopen. Hij was kwam goed getraind aan de start; Max Groenveld (6A) moest het vooral hebben van zijn conditie van de hockeytraining. Timon heeft goed geleidelijk gelopen, en was Merlijn Van Bilderbeek (6C) onderweg tegen gekomen en ze hadden verder naast elkaar gelopen. Merlijn was overigens echt op het nippertje aan de start verschenen. Ook de oude vrienden Toon en Max gingen steady; de eerste 8 kilometer gingen langzaam, maar daarna hebben ze om de kilometer iemand ingehaald. Ties ging ook goed en liep zo'n 5:30 per kilometer. Hij dacht dat de tribune een stuk voor de finish al de eindstreep was.
 
damtot2Ook sommige docenten liepen de Vdtdloop (bijna) voor het eerst. Classicus Marko Henkels had één keer eerder meegedaan en dit keer heel weinig getraind. Hij traint niet als het regent maar was tevreden over het weer tijdens de race; er werden twee spatjes geteld. Hij verdedigde de stelling dat het Cygnus juist niet in eigen shirts moest lopen. We zijn natuurlijk ook geen Albert Heijn of KLM.

Onze Spartaanse vrouwen
Van de Spartaanse vrouwen is bekend dat ze graag hard en veel liepen om zo goede krijgers te kunnen baren. Marilise Egmond was erg goed bezig vandaag; Ze loopt elk jaar (hoe kan het ook anders) de Letterenloop in Bloemendaal. Zelfs in Spanje heeft ze deze zomer getraind. Ze loopt in de ochtend, in de duinen bij Kennermerland. Ze liep met haar eigen muziek op en was blij met elk sinaasappeltje dat ze onderweg kon eten. Daphne had 7 weken getraind en ook in Duitsland en Denemarken gelopen. Ook voor haar was het de eerste keer en ze liep zeer strak 5:30 per kilometer.

Zeno van Citium: Achilles en de Schildpad
damtot5Zeno van Citium toonde ooit aan dat hoewel Achilles nog zo snel was, hij een schildpad onmogelijk in kon halen. Pieter-Louis en Roos Franken leken dit in de praktijk te willen bewijzen. PL (ex-Cygnus) had 10 keer getraind in het Westerpark en Roos had de Singelloop in Utrecht in de benen, maar Roos had het zwaar. In de tunnel was ze te snel gegaan en haar ademhaling kreeg ze daarna moeilijk onder controle. Quote-je van de dag: "Het was een hel op aarde". Ze had overwogen om te stoppen maar finishte na een tijd met PL gelopen gelukkig toch. Natuurlijk wel goede Cygnusmentaliteit: ergens twee weken werken en dan meedoen.

De meetcultuur
De beroemde Nederlandse schoolfilosoof Gert Biesta vindt dat het onderwijs gekenmerkt wordt door een meetcultuur. Dit begint ook bij het hardlopen binnen te sluipen. De Grieken liepen altijd zonder tijd te meten, gewoon het liefst tegen elkaar. Pas de Romeinen kwamen met meetapparatuur. Marko heeft een fijne Fitbit die elke kilometer een opwindend trillertje maakt en Daphne en Roos hebben Garmins waar leerlingen twee jaar lang hun boeken van kunnen betalen. Gert Bos leeft nog in de jaren '80 met zijn Timex Ironman.

damtot6De conclusies van de dag
1. Danny de Munk zong langs de kant "Kijk je in de spiegel, nee, je bent geen 18 meer" en dat was natuurlijk een gouden vondst. Toch is deze hardloopwedstrijd heel geschikt voor über-pubertjes en docenten van 40+. Er zouden volgend jaar meer 4de-klassers mee moeten doen.
2. Onderweg was de muziek super. Herman van Veen 'we moeten rennen, springen etc en weer doorgaan' was gelukkig tot een minimum beperkt; André Hazes was koploper, maar als zijn zoon Dreetje zo door gaat, wordt het nog kielekiele. Zijn hit 'Leef alsof het je laatste dag is' heb ik drie keer gehoord. De muziek in het VIP-dorp was ook geweldig. Toch stelde Marko voor dat het Cygnus misschien met ander gymnasia een race organiseert met alleen klassieke muziek en opera. Dat is waarschijnlijk een gat in de markt.
3. We zijn altijd op zoek naar de 'all-round' Cygnusleerling. Ik zou een combinatie willen van je score op de vertaalwedstrijd Grieks en je tijd bij de Vdtdloop. Klein eigen klassementje.
4. Ik werd laatst bij de metro geïnterviewd door leerlingen van Danielle Farla over mijn mening over de Brexit. Ik zou graag met mijn leerlingen de stukken van Seneca lezen over gladiatorengevechen en ze dan een dag deze Vdtdloop laten observeren. Is dit sport of toch iets anders?
5. De logistieke operatie was geweldig; dit is een Amsterdamse geoliede machine. Er deden 60.000 mensen mee en geen centje pijn. Het is te overwegen ook het onderwijs zo te organiseren. Je meldt je aan via een website, PostNL en Connexion denken het verder uit, en aan het eind kun je kiezen tussen een diploma of medaille. Als je je met een groep opgeeft krijg je wat consumptiebonnen en twee t-shirts.
5. Toen Koen Goedemondt voor de race gevraagd werd wanneer hij tevreden zou zijn, na afloop, noemde hij geen persoonlijke eindtijd: "als iedereen heeft genoten, en als iedereen weer veilig terug is". Dat was eigenlijk de opmerking van de dag die kwam uit een groot sporthart. Ga vandaag trainen, alsof het je laatste dag is, en hopelijk staan dan volgend jaar misschien wel drie Cygnus teams aan de start!
(Gert Bos)

Dennis Ettema 1:14:22
Max Ten Hoedt 1:14:24
Koen Goedemondt 1:21:17
Gert Bos 1:24:08
Max Groenveld 1:25:11
Toon Brouwer 1:25:14
Marko Henkels 1:26:54
Zeno Gorgels 1:27:17
Ties Dankaart 1:27:44
Daphne van Velsen 1:28:30
Timon Adriaanssen 1:33:51
Merlijn Van Bilderbeek 1:33:58
Ernest Dobber 1:36:55
Marilise Egmond 1:48:11
Pieter-Louis Bootsman 1:56:10
Roos Franken 2:00:46

       

damlooplogo17

In september 2015 liepen er ook Cygnianen mee die bovendien zeer fatsoenlijke tijden liepen. Vind het artikel via deze link.