me2Een groep van 30 enthousiaste mensen is er in geslaagd een werkelijk fabuleuze productie op de planken te brengen in onze aula! En niet alleen op de planken, want deze beklemmende ervaring begon al op het schoolplein, waar de opvoeder met snauwende bevelen ‘zijn’ mensen liet opdrukken en rondjes rennen. Dit totaaltheater werd voortgezet in de kantine met een bebloede Klytaemnestra dramatisch gevloerd naast een volledig team van CSI in actie op de locus delicti. In het trappenhuis riep Elektra vertwijfeld om Orestes.

De door Koos Terpstra (en door Lorentine en spelers) geadapteerde teksten, gebaseerd op het aloude klassieke drama van Sophocles, brachten een wereld van venijn en manipulatie tot leven, die op af en toe giechelende wijze door schoolse koormeisjes werd becommentarieerd. De engelachtige Orestes slaagde er niet in zich te onttrekken aan de dwingende opdracht van zijn Opvoeder, en de dansende Elektra viel ten prooi aan waanzin in haar pogingen haar wraakzucht jegens haar trotse maar kwetsbare  moeder Klytaemnestra vervuld te zien worden. Vele fraaie hoogtepunten in het drama werden met dissonante dreigende klanken van piano en strijkers omlijst, en licht, effecten en geluid waren een lust voor de zintuigen om de tragedie intens te beleven. Wat een geweldige imponerende voorstelling!

Terecht zijn de acteurs, de decorbouwers, de technici, en alle ondersteuners in de rekwisieten en kostumering driemaal in de rozen gezet. En volledig verdiend ontvingen Carl, Jona, Danny, Ruud en Lorentine de bloemen ter ondersteuning van het geweldige respect en bewondering voor zo een fraai schouwspel! En natuurlijk Bram Reedijk voor de reeds eerder genoemde belichting.

Vermeldenswaardig is het feit dat componist Samuel zijn examenreis heeft ingeruild voor de medewerking aan deze onvergetelijke voorstellingen...

[ recensie door Clementine Timmerman ]

Regisseuse Lorentine van Tijn over de voorstelling: "Mijn Elektra gaat over strijd, over kleine en grote oorlogen. Griekenland is leuk om op vakantie te gaan, maar ooit vond daar een vreselijke tragedie plaats. Elektra - dochter van Klytemnestra en zus van Orestes - voert een oorlog tegen haar moeder. Ze wil wraak omdat Klytemnestra haar vader Agamemnon vermoordde. Ze wacht al heel lang op haar broer Orestes, die volgens de traditie de moord moet uitvoeren. Voor Elektra is alles overzichtelijk. In haar hoofd is alles duidelijk, is alles zwart/wit. Maar de wereld is niet zwart/wit. Dat is hij nooit geweest en dat zal hij nooit worden. Wat de waarheid is, dat weet niemand. Zeker niet in een oorlog."

me1

In maart 2015 stond Romeo en Julia op de Cygnus-planken. In 2016 was het de beurt aan Brecht met zijn Dreigroschenoper.