eubrussel2

Op vrijdag 16 december waren de zesdejaars met economie en aardrijkskunde een lange dag in Brussel.

Het programma bestond uit een bezoek aan de zogeheten Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie (de ambassade van Nederland bij de EU).  Ambtenaren en diplomaten, verbonden aan verschillende Nederlandse ministeries, bereiden daar bijeenkomsten voor, zoals onlangs het bezoek van Rutte bij de Europese Raad. Aldaar sprak men o.a. over de afspraken met Oekraïne.

De broer van onze collega Danielle Farla, de heer Robert Farla, heeft onze leerlingen daar bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen de EU. (Hij is één van de diplomaten van deze ambassade.)

eubrussel03

Daarnaast hebben de Cygnianen zich een dagdeel beziggehouden met het oplossen van twee maatschappelijke problemen die op Europese schaal aangepakt moeten worden: potentiële tekorten aan drinkwater en de invoering van implantaten op het gebied van identificatie-chips bij personen. Dit leidde tot zeer heftige discussies tussen de verschillende partijen, die de leerlingen in een rollenspel vertegenwoordigden.

Tot slot was er nog 100 minuten over om iets van Brussel te zien. Een zeer educatief verantwoord programma dat in totaal 13 uur (van 07.00 tot 23.00) in beslag heeft genomen.
[ Paul Bos ]