org3Vrijdagmiddag 11 maart waren alle Cygnus examninandi met biologie uitgenodigd een gastles over orgaandonatie bij te wonen. Vanuit de Nederlandse universiteiten is een project gestart om middelbare scholieren goed te informeren over orgaandonatie zodat zij bewuster kunnen kiezen over het wel of niet donor worden.

De gastles op het Cygnus werd verzorgd door twee eerstejaars studenten Geneeskunde aan de VU. Evelien Hooyman en Adinda Pijpers vertelden o.a. over de voorwaarden waaraan een ontvanger en een donor moeten voldoen. Ook de weefsels (botweefsel wordt het meest getransplanteerd, meer info via transplantatiestichting.nl) en organen (nieren worden het meest getransplanteerd, maar sinds kort ook de dunne darm), die in aanmerking komen voor donatie werden gepresenteerd.

Natuurlijk kwamen ook enkele ethische aspecten ter sprake. Onze leerlingen lieten zien dat ze hierover goed konden meepraten: de meerderheid van de aanwezigen was voor de stelling dat een ontvanger zelf ook donor moest zijn. Een verplichte donorregistratie bleek de meesten toch te ver gaan... Wat de biologiedocenten betreft een geslaagd experiment dat een volgende keer een groter publiek en podium verdient.

org1
org2