kyomiekeyuliaserena12feb2016Exact een jaar geleden veroverde Jasper Roosmale Nepveu een prestigieuze trofee voor het Cygnus: de wisselbeker Grieks die wordt uitgereikt aan de winnaar van de onderlinge Vertaalwedstrijd van de Amsterdamse gymnasia. Jaspers naam werd gegraveerd in de beker. De beker stond een jaar bij ons op school. Jasper kreeg een diploma, ging van school. En tja, dan moet bij de eerstvolgende editie van die klassieke krachtmeting toch weer echt gevochten worden om het behoud van die beker.

Op vrijdag 12 februari 2016 was het zover. Een kleine zeventig leerlingen van het Ignatius, Barlaeus, Vossius, 4e en het Cygnus namen plaats in het auditorium op de 4e verdieping van onze school. Begeleidende docenten van de leerlingen waren wellicht nog nerveuzer dan de kandidaten zelf. 13.15 uur.: bijna zover... Een delegatie van het Nederlands Klassiek Verbond arriveerde. Even later stapten juryleden van VU en UvA de zaal binnen. 13.30 uur: vertalen! Een stuk Loukianos bij Grieks en Catullus bij Latijn. Latijn: eitje! Grieks: véél!

miekeharmke12feb2016Drie uur later was de prijsuitreiking: bij Latijn harkte het Barlaeus goud en zilver binnen. Geen verrassing. Wel verrassend was dat het Latijnse goud naar precies dezelfde Barleana ging als vorig jaar. Wow. Maar brons was voor onze eigen Jana van Dam. Dus dat was al heel mooi. Maar zouden we die beker Grieks nog een jaar mogen houden? 3e plaats: Vossius. 2e: ook Vossius. Oeh... spannend! De winnaar was: ónze Mieke Wessel. Yes! Weer een Cygniaan.

Misschien ben je de naam van Mieke wel vaker tegengekomen, bijvoorbeeld in de top van de uitslagen bij wiskunde-olympiades of bij de examenuitslagen van vorig jaar, toen bleek dat zij in de 5e klas al haar wiskunde B-examen had afgerond met een, ja hoor: 10.

En wat vinden we in de archieven van deze vertaalwedstrijd? De naam van Adri, de zus van Mieke, inmiddels al bijna klaar met haar studie, maar ook een legendarische Cygniaan. Adri Wessel heeft namelijk bij ditzelfde toernooi twee keer brons gehaald: in 2011 voor Grieks en in 2012 voor Latijn. Ze is vast ook trots op haar kleine zus in 2016! Maar vast niet zo trots als de classici van het Cygnus die lesgeven aan dit soort toppers zien als een voorrecht en een eer.

certificaatmiekefeb2016