bigdataJaarlijks gaat een vijftiental biologieleerlingen van het Cygnus naar het AMC-VUmc scholierensymposium, dat georganiseerd wordt rond het thema van de medische publiekslezing De Anatomische Les in het Concertgebouw. Dit jaar geeft de gerenommeerde Amerikaanse geneticus en wiskundige Eric Lander, die als hoogleraar Biologie en hoogleraar Systeembiologie is verbonden aan respectievelijk het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard Medical School, deze lezing, waarin hij de vooruitzichten zal schetsen op een nieuwe doorbraak in het ontrafelen van het functioneren van het menselijk genoom. Big data is daarbij het sleutelbegrip.

Aansluitend bij dit symposium heeft op 27 oktober 2015 Professor Zwinderman, werkzaam aan de afdeling Clinical Epidemiology, Biostatistics and Bioinformatics van het AMC in het onderzoeksveld Public Health & Epidemiology op het Cygnus Gymnasium een gastlezing gegeven over big data in moleculair biologisch onderzoek.

Professor Zwinderman sprak over de zoektocht naar voorspellende parameters bij het syndroom van Marfan. Dit syndroom leidt o.a. tot vergroting van de aorta door een slecht functionerend eiwit in de slagaderwand. Patiënten met dit syndroom kunnen hierdoor op zeer uiteenlopende leeftijd problemen krijgen en moeten dan geopereerd worden. Op dit moment is het voor de artsen niet duidelijk welke patiënt op welke leeftijd deze problemen krijgt. Professor Zwinderman gaf in zijn lezing aan hoe zijn onderzoeksgroep hierop inspeelt. Wist u dat Julius Caesar waarschijnlijk leed aan dit syndroom? Hij is er overigens niet aan gestorven…

De bovenbouwleerlingen van het Cygnus deden echt mee aan deze interactieve lezing, waarin best moeilijke wiskundige en biologische onderwerpen voorbijkwamen. Na afloop werden er door enkele nieuwsgierige leerlingen nog verdiepingsvragen gesteld. Professor Zwinderman was erg tevreden over de aandacht voor en deelname aan zijn lezing door de Cygnus-leerlingen. Cygnus-biologen Saskia Wiegman en Chris van Bree concludeerden dan ook dat een dergelijk evenement zeker voor herhaling vatbaar is.