gertvoorcastellumIn 2013 fietste classicus Gert Bos al eens met leerlingen langs de Limes, d.w.z. de grens van het Romeinse rijk. Aanleiding was toen de opening van het nieuwe gebouw van onze school.

Nu, in 2015, viert het Cygnus zijn tweede lustrum. En weer fietste Gert met twintig leerlingen en drie collega's langs de limes. De tocht van 25 t/m 28 augustus was overgoten met veel, heel veel hemelwater, maar kijk eens wat een lol ze hebben gehad.

(Wat is de limes?)

Hieronder impressies van deze vierdaagse fiets- en kampeertocht.

limesgangersthuis
De limesgangers 2015 bij thuiskomst op het zwanennest op vrijdagmiddag 28 augustus.

Verslag dinsdag 25 augustus:
tweevoortorenOm acht uur 's ochtends staat een groepje mensen met rode T-shirts op het plein van het Cygnus. Er is een dag vol regen voorspeld. Toch zijn deze 24 Cygnianen van plan vandaag 80 kilometer te gaan fietsen. Wat na enige vergissingen zelfs bijna 100 kilometer zou worden. Maar dit terzijde.

Verstandig als ze waren, besloot dit peloton de Limes (langs de Rijn dus) van Katwijk naar Nijmegen te fietsen om zodoende de wind in de rug te hebben. Dat hield wel in dat we eerst van Amsterdam naar Katwijk met volle wind tegen moesten fietsen. En daar begon de tocht langs de Limes pas echt.

Na een blik op een weggespoelde vuurtoren en dito fort vervolgden we onze weg richting Alphen aan de Rijn, einddoel het Archeon. Maar ja, waar ligt dat Archeon nou precies? Na enige omzwervingen en 20 ongeplande kilometers kwamen we eindelijk aan.

Maar het fietsen was geweldig en bij Leiden konden we wachttorens bewonderen die opnieuw waren opgebouwd. Iedereen is flink nat geregend, maar wel veilig aangekomen. Dus kijken we terug op een geslaagde eerste dag.

woensdag 26 augustus:
Gisteravond weerwolfje gespeeld in het Archeon en vanochtend weer op de fiets richting Woerden. Het Cygnus-peloton kreeg daar een college over het Romeinse verleden van die plaats door Wouter Vos, dé archeoloog bij de opgravingen aldaar. (Wat een geluk dat hij de oom is van een van de leerlingen en ja hoor, hij is degene die je vindt onderaan deze pagina.)

Volgende stop: het centrum van Traiectum en daarna op naar de camping Odijk niet ver van Traiectum. (WTF is Traiectum?)

collegevos
Archeoloog Wouter Vos verzorgt op 26 augustus een college over het Romeinse Laurium, d.w.z. Woerden.

kamperen
26 aug: "Het was leuk om vanavond zelf te koken (gisteren friet). Maar nu gelukkig ook de billen laten rusten in het gras."

opdefiets chiaragertsammy nikkietal

gertdepoortuit
Vertrek vanaf het Cygnus in de vroege ochtend van 25 augustus. In het midden classicus Gert Bos.

 

limes