foto klassieke reis 2019

Op donderdag 11 april zijn alle vijfdejaars van het Cygnus in het vliegtuig gestapt richting de Méditerranée. Er zijn drie bestemmingen: een rondreis door Griekenland met o.a. een bezoek aan Pella, Delphi, Olympia, Athene natuurlijk èn een vluchtelingenkamp waar de opbrengst van een op school gehouden sponsorloop overhandigd zal worden.

Een andere groep gaat naar Rome met toppers als de Sint-Pieter en het Colosseum en als toetje de beklimming van de Vesuvius na een bezoek aan Pompei.

Sicilië is de derde bestemming, nieuw dit jaar, met op het programma in ieder geval Syracuse, Palermo, de tempels bij Agrigento, de mozaïeken van Piazza Armerina en hopelijk, als het niet te veel rommelt en pruttelt, een beklimming van de Etna.

Iedere reis is een onderdompeling in hoogtepunten van de klassieke cultuur, de spanningen met andere culturen en tijdperken, een sickennismaking met het mediterrane leven en natuurlijk een echo van de traditionele Grand Tour.

Op school is een serie voorbereidende lezingen gehouden die is afgesloten met een overhoring. Ter plekke worden, naast natuurlijk veel wandelingen en rondleidingen door de meereizende docenten, door de leerlingen opdrachten gedaan die resulteren in een cijfer voor het schoolexamen Latijn en/of Grieks. Maar zon en fun zijn ook onvermijdelijk in Italië en Griekenland. [ Eric Schneiders ]