romeinse wachttoren fort vechten netherlands420x321Aan het begin van het nieuwe schooljaar, van zaterdag 29 september tot woensdag 3 oktober 2018, fietst het Cygnus alweer voor de vijfde keer langs de voormalige grens van het Romeinse rijk, de Limes. Er doen 15 leerlingen mee en classicus Wander Klein Kranenburg komt het vaste team van Alette Rosing, Anna Vermeiden en Gert Bos versterken. We beginnen op school en fietsen dan via Katwijk naar Nijmegen, zo'n 200 kilometer. Een bezoek aan het RMO in Leiden staat op het programma, maar ook Castellum Hoge Woerd en museum Het Valkhof. Nieuw dit jaar is een bezoek aan het Archeon waar de Romeinse scheepswrakken uit Zwammerdam liggen. Ook krijgen we in het fort Matilo, in Leiden, een Romeinse gevechtstraining met zwaarden.

Oudheidkundige Jona Lendering, auteur van het boek De Rand van het Rijk, komt op donderdagavond 6 september om 19:30 op school een lezing geven over de Limes.

Tijdens onze tocht fietsen we dit jaar langs de nieuwe ANWB Limes-fietsroute om te kijken of dit een verbetering is ten opzichte van onze eigen routes die Chiara Tissen altijd maakte. Veel fietsen, veel Romeinse cultuur, maar ook lekker op de campings uitrusten en eten koken. Hopelijk wordt het minder koud dan vorig jaar! Zit je straks in klas vijf en wil je toch eigenlijk mee, mail dan nog zo snel mogelijk naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. [ Gert Bos ]

Eerdere edities waren in september 2017, aug-sept 2016 en augustus 2015 en in 2013.

limeskaartjeuitsnede