presOp 30 mei vond in een heel warme aula de presentatieavond plaats van de deelnemers van het Ad Astra-project (Per ardua ad astra : Door de ontberingen heen naar de sterren). 26 leerlingen lieten aan ouders, grootouders, klasgenoten, schoolleiding en docenten zien waar ze de afgelopen vijf maanden aan gewerkt hadden. Net als vorig jaar werd het weer een uiterst geanimeerde en afwisselende avond.

De vrees dat de tropische temperaturen de opkomst nadelig zouden kunnen beïnvloeden bleek gelukkig ongegrond want de zaal stroomde vanaf 19.30 uur cerebrumsnel vol met belangstellenden. Daar was een markt ingericht en stonden onze leerlingen achter hun tafeltje als volleerde intellectuele standwerkers om de vruchten van hun geestelijke arbeid te delen met de voorbijgangers.

Bo Re Bulat toonde het ontwerp van een bio-ecologisch huis, Femke Heerma van Voss liet een heel fraaie collectie tekeningen zien om de toeschouwer een kunstzinnige blik te gunnen op de menselijke organen, Stella Peeraer en Moria Tesfahuney  lichtten hun onderzoek toe naar criminaliteit onder jongeren en de stereotyperingen die daarbij gebruikt worden en Justin van ’t Noordende  en  Ytse Roorda gaven uitleg bij zijn project om mobiele telefoons met zonnecellen op te laden. Fé Spaan en Liv Straat  hadden zich  ook met de mobiele telefoon beziggehouden, maar dan met de invloed ervan op het gedrag van met name jongeren. Per Schrijver stelde het mathematisch bevattingsvermogen van het publiek op de proef met zijn ‘wiskundeproblemen’. Fien Wenneker, vorig jaar ook al van de partij, deelde plannen voor de inrichting van een escaperoom, tegenwoordig een populair alternatief voor het traditionele verjaardagsfeestje.

boysNa het gezellige geroezemoes op de verrijkingsmarkt begon om 20.00 uur het plenaire gedeelte en namen de ongeveer negentig bezoekers plaats om te luisteren en vooral ook te kijken naar een tiental presentaties van verrijkingsprojecten. Het spits werd afgebeten door Lulu Schollen die met haar klasgenoot Suzan Strootman, helaas verhinderd deze avond, een filmpje had gemaakt over de Wibautstraat vroeger en nu. Door technische malheur viel het geluid weg, maar dat kon gelukkig later hersteld worden. Armin Samtleben en Just Veldhuizen hadden een zeer boeiende en fraai vorm gegeven presentatie over fractals; patronen die zich oneindig herhalen. Niet alleen een speeltje voor wiskundigen, want de natuur zit er vol mee: zeeschelpen longblaasjes en blaadjes aan de bomen. Lenne Steeghs nam ons mee in haar wereld met een boeiende presentatie over dromen. Paula Vermaas profeteerde met haar PowerPoint over Cygnus in de toekomst en kwam tot rake observaties.

Vervolgens was er een kort intermezzo en speelde opera-orkestlid Roemer Schrijvers een stukje op de viool.  Daarna was het de beurt aan Max Veenekamp en Jeen Hammink. Ze wilden geen onheilsprofeten zijn met hun presentatie over de Derde Wereldoorlog maar lieten een de hand van een goed doordacht scenario zien wat er in dit roerig tijdsgewricht mogelijk zou kunnen gebeuren. Ella Kool stond stil bij het boeiende onderwerp van de wisolympnon-verbale communicatie en deelde haar inzichten hierover in woord en gebaar. Fenna Heijbroek hield een voordracht over de invloed van muziek op de menselijke geest, een kleine week later op hetzelfde podium ook aangekaart door hoogleraar neuropsychologie Eric Scherder.

Fenna bracht haar inzichten overtuigend in de praktijk door daarna  met haar zusje een heel mooie a capella versie te zingen van ‘Pijn’, een aria uit de Cygnusopera  op muziek van Donizetti en bewerkt door componist Toek Numan. Reimer Zuijderland en Charlotte van Montfrans toonden een prachtig en vernuftig gemaakt filmpje over ‘de ideale school’. Welmoed Kuit en Karlijn Majoor grepen de presentatie aan voor de wereldpremière van hun videoclip, een  cover van ‘gogo official MV’. Tot slot droegen Victor Schlicher en Simon Blom nog maar weer eens overtuigend bij aan ons milieubewustzijn met hun presentatie over het klimaatneutrale huis.

Na de presentaties sloot rector Renée Kloos met een toespraak het plenaire gedeelte af. Daarna kregen de deelnemers van hun begeleiders een certificaat uitgereikt en gingen iedereen ‘verrijkt’ en voldaan naar huis.  We gaan het verrijkingsproject nog uitgebreid evalueren, maar dat we hiermee doorgaan staat als een paal boven water. Volgend jaar weer! [ Paul van Ravels ]

luxa