columndeelnemers

columnwinnaarsOp vrijdag 1 juni deden zes leerlingen uit leerjaar drie van het Cygnus mee aan het jaarlijkse columnfestival van Nowhere. Alle leerlingen uit klas 3 schreven voor het vak Nederlands een column over uiteenlopende onderwerpen (het WK, profielkeuze, toetsenstress, puppy's, lekker eten, pesten) en de docenten mevrouw Egmond en mevrouw Franken stuurden de beste zeven columns uit elke klas naar de organisatie van het columnfestival. De jury van Nowhere las alle ingezonden columns van deelnemende scholen en wees uit elke klas een winnaar aan.

De schrijftalenten werden uitgenodigd om hun column voor te lezen tijdens het columnfestival op 1 juni. Het Cygnus mocht het opnemen tegen leerlingen uit klas 2 van het St. Nicolaas Lyceum. Silke Ybema (3b) deed heel dapper de aftrap met haar column over slutshaming, gevolgd door de indrukwekkende column van Padma Dhuney (3e) over slachtoffers van verkrachting. Marit Woldring (3f) sloot de ochtend af met een overtuigende column vol feiten over het (minder) eten van vlees.

De tweekoppige jury keek bij de beoordeling niet alleen naar de inhoud van de column zelf, maar ook naar de performance. Er werd dus niet alleen een beroep gedaan op de schrijfvaardigheid van onze leerlingen, maar ook op hun presentatievaardigheden!

De jury besloot drie prijzen uit te reiken en alle podiumplekken werden ingenomen door onze leerlingen. Floris Boon (3b) won met zijn column over de toeristische stad Amsterdam en zijn creatieve voorstel om een themapark vol kaas en drop te bouwen voor toeristen. Liselot Prins (3f) won een prijs met haar column over het feminisme waarin zij pleit voor het vervangen van de term feminist door de nieuwe term 'equalist'. Liselot heeft niet alleen indruk gemaakt als woordkunstenaar; zij bracht haar column ook nog eens  glansrijk ten gehore.

Tot slot heeft de column van Luna Kruijswijk vol metaforen over mode getiteld 'Picasso aan je lijf' een prijs gewonnen. Met opgeheven hoofd en een stapel columnkranten verschenen wij vrijdagmiddag weer op school. De columns van alle deelnemende leerlingen zijn terug te lezen in de columnkrant. [ Roos Franken ]