Cygnus weather station orgHet Cygnus heeft sinds 18 april dit jaar een eigen weerstation operationeel! Op dit moment komen de gegevens binnen op de computer van de sectieruimte van NLT (Natuur, Leven en Technologie). Binnenkort zullen de meetgegevens beschikbaar komen voor de hele school via een website.

Voor leerlingen kan het interessant zijn om de ontwikkeling van de buitentemperatuur van school te volgen bij uitgeselecteerde periodes en hoe het staat het met de windsnelheden en richting. Deze gegevens zijn goed te gebruiken door leerlingen om uit de studie van de waargenomen patronen goede voorspellingen voor de komende tijd te doen zijn over de verandering in de temperatuur en neerslaghoeveelheden.

Verder kunnen wij uitlezen hoeveel regen er op een dag is gevallen, de vochtigheid, de hoeveelheid UV straling en het vermogen van de zon. Het is mogelijk in de nabije toekomst nieuwe detectoren te plaatsen voor bijv. fijnstof en dat op te nemen bij de (maandelijkse) rapporten.

Daarnaast vindt er steeds vaker onderzoek plaats over klimaatverandering. Hiervoor willen klimaatonderzoekers meer meetpunten hebben in steden. Meetgegevens van het Cygnus zullen straks ook worden gebruikt door o.a. het KNMI. Er blijkt namelijk een groot verschil te zijn tussen de temperatuur buiten de stad en die van bijvoorbeeld de Wibautstraat. Wetenschappers willen deze stedelijke hitte-eilanden in kaart brengen.

Daarnaast is het weerstation van belang voor het onderzoek dat het Cygnus i.s.m. het NIKHEF doet naar kosmische straling. Dit is elektromagnetische straling afkomstig uit de ruimte (dus ook van de zon), die onze elektronische apparatuur (o.a. telefoons en satellieten) kan beïnvloeden.

Het weerstation is geïnstalleerd door twee leerlingen van het Cygnus, Arend en Arvid. De docenten José Caballero en Habib Rejaibi hebben hen hierbij begeleid. Meer info over de Cygnus weather-website volgt binnenkort.