oba2De leerlingen van alle 5 eerste klassen van het Cygnus nemen deel aan een voorleeswedstrijd: Read2me. De eerste stap vond op 23 januari plaats in de OBA. De komende weken zijn de voorrondes op school zelf. Op 20 maart zullen de winnaars van de klassen tegen elkaar strijden. Leerlingen en de docent Nederlands jureren. Op 26 maart nemen dan de beste voorlezers van zeven Amsterdamse scholen het tegen elkaar op.

Tessa Heijbroek en Anna van Dijk uit 1C schreven het volgende:

Hoe lees je een verhaal goed voor? Dat is de belangrijkste vraag waar de eersteklassers een uitgebreid antwoord op kregen tijdens hun uitje op 23 januari naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Met behulp van een PowerPoint kregen ze tips over hoe je het best een boek kunt uitkiezen, hoe je een fragment uit dat boek kunt uitkiezen en hoe je dat fragment het beste kunt voorlezen. Al deze informatie hebben zij nodig om zich voor te kunnen bereiden voor de voorleeswedstrijd die plaats vindt in de centrale OBA.

Maar dat gaat niet zomaar, eerst moeten ze door de voorrondes zien te komen. De voorrondes lopen als volgt: eerst maakt de docent groepjes van 5 รก 6 personen. Als je van de kinderen uit jouw groepje wint, strijd je tegen de winnaars van de andere groepjes. Daarna wordt er een klassenwinnaar gekozen en diegene doet dan weer zijn best om winnaar van alle eerste klassen te worden.
[ Tessa Heijbroek en Anna van Dijk ]

oba4