DSC01376Vijf zesdejaars deden op zaterdag 27 januari mee aan de 18de Taalkunde Olympiade in Leiden. Na de voorronde streden 140 leerlingen om de taalkundige eer en een reis naar Praag. Marijn Sterre (klas 6B), Suzanne (6C) en Zora (6A) deden vorig jaar ook al mee en het doel was om de toen 29ste plaats van Suzanne te verbeteren. Marijn moest 's avonds nog naar de presentatie van haar eigen dichtbundel! Zora had vandaag, zo bleek, voordeel van haar kennis van Aziatische talen. Raúl (6C) is een sterke bèta en die doen het bij dit soort wedstrijden vaak goed. Jules (6C) deed al verschillende eigen onderzoeken naar talen.

De opgaven van zaterdag gingen over Japanse onomatopeeën, werkwoordverbuigingen in Ket (de Yeniseïsche taal uit Centraal-Siberië), taalsystemen in Komnzo en een woordspel in het Mokwpe, een taal uit het westen van Kameroen.

DSC01380Het schrift dat ontcijferd moest worden was het Tifinagh, de taal van Toearegs uit de Sahara in Algerije en Mali. In al de opgaven voel je de wetenschap omhoog komen; je voelt je als de eerste taalkundigen die deze talen ontdekten en je merkt bij jezelf hun fanatisme om het op te lossen. Konden we allemaal maar exotische talen studeren in Leiden.

De leerlingen vonden vooral het telsysteem uit het Komnzo moeilijk. Het zijn fantastische zesdeklassers met heel veel doorzettingsvermogen en talent. We wachten met smart op de oplossingen en de uitslag op 24 februari. Volgend jaar zoeken we weer leerlingen die echt van talen houden en analytisch sterk zijn. Zo'n strijd kan eigenlijk geen Cygniaan missen!
[ Gert Bos ]

tifinagh