groepsOp woensdag 6 december ontvingen wij op het Cygnus de zes leerlingen van de Thaise delegatie die aan de finale van de IJSO 2017 (Internationale Junior Science Olympiade) in Nijmegen deelneemt. In totaal zijn er dezer dagen 300 leerlingen uit 50 landen, die in Nijmegen ‘om het goud strijden’. Een aantal Cygnus-leerlingen uit de 2e en 3e klas zijn in de running voor deze Olympiade in 2018.

Met een groep van zeven Cygnus leerlingen uit 2e, 3e en 4e klas gingen wij naar Artis/Micropia om daar de Thaise leerlingen op te wachten. Na de traditionele groet van ‘Sawadee krab’ (door jongens) of ‘Sawadee ka’ (door meisjes) zijn wij microben gaan bewonderen.

laboHet bezoek is echt een aanrader niet alleen als een klassenactiviteit in het kader van biologie maar voor iedereen, mede omdat iedereen is vol van miljarden microben en dankzij hen leven wij gezond. Tijdens ons bezoek werden een paar van onze leerlingen door een toevallige bezoekers gevraagd waar zij vandaan kwamen. Zij krijgen een compliment te horen want, zo zei de bezoeker ‘Ah, van het Cygnus? Dat is de beste school in Amsterdam!’

Van ‘micro’ naar ‘macro’, d.w.z. van de microben naar de beesten. D.w.z na Micropia een bezoek aan Artis zelf: dat bracht ons langs apen, leeuwen, olifanten, giraffen en andere mammalia et vertebralia. Terug op school wachtte het gezelschap een heerlijke lunch. Niets bleef op de schalen achter! Dat is een goed teken van de kwaliteit van de thailettersbroodjes van de kantine en van de goede manieren van de groep!

Daarna zijn alle leerlingen eerst onze rector gaan begroeten en daarna een rondje door de school. De groep bezocht de biologieles van mw Wiegman. Leerlingen can het 3e leerjaar waren in het lab bezig met het isoleren van het DNA van een kiwi en konden iets van hun experimenteer-kunsten aan de Thaise leerlingen laten zien. Vervolgens ging het gezelschap naar scheikunde waar beide groepen leerlingen elkaar informeerden over het onderwijssysteem in eigen land.

Het bezoek werd afgesloten met het overhandigen van enkele presentjes lunchdie de Cygnus leerlingen voor de bezoekers hadden gekocht. De Thaise leerlingen hebben Amsterdam niet verlaten zonder eerst een oliebol naar binnen te werken, waarvoor wij de Wibautstraat overstaken om bij de oliebollenkram nabij de ingang van AH te komen. Het product bleek aan te slaan bij de Thaise jongeren en dus uiterst succesvol te zijn! Mogelijk wordt over een tijdje de Thaise oliebol ontwikkeld.

Allen waren zeer tevreden over het bezoek en onze IJSO 2018 deelnemende leerlingen dromen volgend jaar een dergelijk bezoek te kunnen brengen aan een school in, jawel, Botswana!
[ José Caballero ]