De Debatclub van het Cygnus heeft op vrijdag 1 december deelgenomen aan het NK Debatteren voor Scholieren ‘17/’18 op het Mendelcollege in Haarlem. In de eerste ronde debatteerden Janke Wiebenga, Veerle Korsten, Job Kemperman en Job Vlak tegen het Rijswijks Lyceum over de stelling "Palmolie moet verboden worden." Gewonnen!

In de tweede ronde debatteerden we tegen het Adelbert College over de eveneens op school voorbereide stelling "Alcoholreclame moet verboden worden". Ook gewonnen!

Helaas verloren we (onterecht) in de laatste ronde van het meidenteam St. Odulphuslyceum uit Tilburg, bij de improvisatiestelling "Vloggers moeten tijdens verkiezingstijd verplicht een vlog wijden aan een interview met een politicus".

We hebben erg gelachen tijdens het ballondebat met Freek Vonk, Mark Rutte (in vrouwspersoon), Kim Jong-un (in Nederlandse versie), Thierry Baudet en Frau Antje! Ondertussen werden de jurycijfers doorgeteld, waarna de Vrouw met de Gouden Envelop kwam vertellen welke tien teams door mochten naar de volgende Voorronde in Utrecht. Helaas wij niet: we werden zeventiende (en Job Vlak dertiende in de ranking van beste sprekers!).

Al met al toch een mooie, leerzame dag, in heerlijk gezelschap van een gezellig en getalenteerd debatteam.

Dank aan leerling-juryleden Ruben Breslau en Odin Zuijderland en aan collega’s Jasper Brood  (voor the moral support) en Paul Bos voor de inhoudelijke input bij de Palmoliestelling en niet te vergeten ook Sophie Hudson voor al haar werk achter de schermen – ook jij hebt je certificaat verdiend! [ Marilise Egmond ]

In de vorige editie van het NK Debatteren bereikte het team van het Cygnus de finale.