apm3Naast levend Latijn stonden deze week de oude Romeinse kunstschatten van het Allard Pierson Museum centraal voor de eerste klassen. Het museumbezoek op vrijdag 17 november was goed voorbereid in een museumles door Amber van Schagen op maandag 13 en dinsdag 14 november. (Mevrouw van Schagen is verantwoordelijk voor de educatie van het museum.) In deze museumles op school stond ze stil bij het Museion in Alexandrië, wat je precies mag houden als je iets vindt, waarom mensen antieke kunst verzamelen en de geschiedenis van het Allard Pierson. Ook vertelde ze een spannend verhaal over haar eigen opgraving in Egypte.

In het museum bezochten we de gispenzolder waar we uitleg kregen over de ontwikkeling van Griekse en Romeinse beelden. Op de zeer mooie afdeling over de Romeinen waren er opdrachten over de familia Romana, gemmae en ornamenta (juwelen) en nummi (Romeinse munten), precies onderwerpen die we in de komende weken tegenkomen in ons boek Lingua Latina. Klas 1b en 1d zullen op dinsdag 28 november het museum nog bezoeken.
[ Gert Bos ]

apm2