klol3Op 10 januari reisden de Cygnianen Ella Slot, Casper Baehr, Janko Wiebenga en Madelief van Meggelen af naar Hilversum. Zij hadden in de eerste ronde van de Olympiade Latijn op 14 november (in totaal meer dan 400 deelnemers) zo goed gescoord dat ze samen met 38 andere leerlingen uit heel Nederland waren uitgenodigd voor de 2e ronde. In het gebouw van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum werden ze bevraagd over een bestudeerd stuk Tacitus en moesten ze hun kennis èn verbeelding gebruiken bij een creatieve opdracht.

Op 27 januari volgde de uitslag. Geen Cygniaan bij de eerste drie die doorgaan naar de finale. Maar Janko (klas 4A) werd 7e en Ella (3C) pakte de 13e plek. En dat is niet gek voor iemand in leerjaar 3. Madelief en Casper uit leerjaar 5 werden respectievelijk 16e en 29e.

Op dezelfde dag kwam ook de uitslag van de Olympiade Grieks binnen. Die tweede ronde was eveneens in Hilversum, maar dan op 24 januari. Loe Selders, Job Vlak en Isa Baas verdedigden daar dus de Cygnus-eer met hun kennis over de Andromache van Euripides, met ook weer inhoudelijke en talige vragen èn een creatieve opdracht.

Isa Baas (5E) eindigde op een prachtige 11e plek. (Pakweg 200 leerlingen deden mee aan de eerste ronde.) Job Vlak (6B) zat daar niet ver achter op nummer 16. Loe Selders (5E) werd 21e. Ook bij Grieks geen finaleplekken dus. Maar de klassieke toppers van het Cygnus laten weer eens zien dat ze ook landelijk een aardige deuk in een pakje boter kunnen slaan.

ellajankonov2017
Geheel links Ella die zich buigt over Tacitus. Geheel rechts Janko.

Op zondag 19 november is bekend geworden welke leerlingen door zijn naar de tweede ronde in januari in Hilversum. Voor Grieks waren er een kleine 200 deelnemers. 56 van hen gaan door. Drie van hen zijn Cygnianen. Bij Latijn waren er meer dan 400 deelnemers. Vier Cygnianen gaan voor deze wedstrijd in januari naar Hilversum. Deze zeven hebben inmiddels gehoord dat ze bij de gelukkigen horen, maar dat ze zich eerst maar even moeten richten op de toetsweek. Hun namen verschijnen binnenkort ook op klassiekeolympiaden.nl
In december gaan ze hard aan de slag ter voorbereiding van de volgende beproeving, te weten teksten van (wederom) Euripides en Tacitus.

Op dinsdag 14 november bogen zo'n 20 Cygnianen zich over een fragment van Tacitus over keizer Tiberius of een (Griekse) samenvatting van de Andromache van Euripides. Daarbij hoorde een dertigtal vragen. Dit alles in het kader van de zogeheten Klassieke Olympiaden. Deze eerste ronde vond op school plaats. logoOp basis daarvan zal door de landelijke organisatie bepaald worden wie worden uitgenodigd voor de tweede ronde in januari 2018.

De opgaven waren pittig. Vragen gingen over de inhoud van de tekst, grammatica, etymologie en algemene kennis van de klassieke geschiedenis en mythlogie. Een mooie uitdaging voor een select groepjes zwaantjes dus. Binnenkort horen we of er een Cygniaan door is naar de volgende ronde.

In de finale in 2015 van deze wedstrijd won onze eigen Jesse de Bruin brons voor Latijn èn zilver voor Grieks. Andere Cygnus-leerlingen vielen in eerdere edities net buiten de finale maar behoorden wel tot de beste tien van Nederland.

klol1

klol2