danJe kunt een film en andere moderne media kritiekloos ondergaan, maar je kunt er ook mee en over filosoferen. Lord of the Rings en Game of Thrones lijken misschien pure fantasiewerelden, maar als je ze kritisch bekijkt kun je er ook de denkbeeldige voorstellingen in aanwijzen die het beoogde massapubliek van witte, Westerse film- en televisiekijkers heeft van de echte wereld. Bijvoorbeeld als het gaat om de verschillen tussen wit en zwart, het koloniale verleden en de positie van de vrouw.

Dat en meer leerden de derdeklassers filosofie op woensdag 18 oktober van de bekende mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit van Utrecht. De duivel zit in de details bij deze kritische media-analyse en Dan illustreerde zijn verhaal met scènes uit onder andere Back to the Future en Star Wars. En wordt oom Scar uit The Lion King inderdaad geportretteerd als een perverse afwijking van het witte, heteroseksuele ideaal, belichaamd door de oude koning Mufasa? Er werd door leerlingen en docenten nog lang over nagepraat.
[ Joris Verheijen ]