Van 2 tot en met 13 maart 2020 is de aanmeldingsperiode van nieuwe leerlingen. Daarvoor is een een vwo-advies en een ingevuld aanmeldingsformulier (2020) nodig. Bovendien moet een voorkeurslijst ten behoeve van de matching ingeleverd worden.

Benodigde formulieren bij aanmelding

Voor een aanmelding bij Het Cygnus hebben wij de volgende formulieren nodig:

 • het aanmeldingsformulier van het Cygnus Gymnasium
 • de voorkeurslijst (wordt samengesteld door BO en ouder(s)
 • een kopie legitimatiebewijs van de leerling
 • het formulier Cito- of NIO-resultaten (kan ingeleverd worden op het moment van ontvangst)

Tijden voor aanmelding

Aanmelden kan van maandag 2 maart tot en met vrijdag 13 maart op onderstaande tijden

maandag

van 13:30 tot 16:00 uur

dinsdag

van 13:30 tot 16:00 uur

woensdag

van 12:00 tot 16:00 uur

donderdag

van 13:30 tot 16:00 uur

vrijdag

van 13:30 tot 16:00 uur 

 

Ouder(s) en leerling moeten zich allebei kunnen legitimeren en de documenten (voorkeurslijst en deelname aan Centrale Loting & Matching) tekenen. Het aanmeldingsformulier, samen met bovenstaande documenten, moet uiterlijk 13 maart 2020 vóór 16:30 uur in ons bezit zijn. 

Aanmelden leerlingen van buiten Amsterdam

In Amsterdam geldt dat elke leerling zich bij één VO-school aanmeldt. Alle leerlingen, woonachtig buiten Amsterdam die zich aanmelden bij een Amsterdamse VO-school worden door de VO-school geregistreerd in ELK en krijgen een uniek nummer.

Voor leerlingen die in Amsterdam wonen, wordt de registratie in ELK door de basisschool verzorgd. Dit maakt het onmogelijk voor een leerling om zich bij meerdere VO-scholen aan te melden. Om te ontmoedigen dat buitenleerlingen zich zowel op een Amsterdamse VO-school aanmelden als op een school buiten Amsterdam geldt de volgende aanvullende afspraak.

Leerlingen van buiten Amsterdam ondertekenen een verklaring (verkrijgbaar bij de VO-school) waarin ze stellen dat ze zich maar op één school hebben aangemeld. De benodigde verklaring is opgesteld door de OSVO en maakt onderdeel uit van de aanmeldingsdocumentatie van de afzonderlijke scholen.

Verdere informatie over de aanmelding is te vinden op de site van OSVO. Voor buitenleerlingen die zich aanmelden op een Amsterdamse VO-school geldt verder dat zij zich aanmelden bij de VO-school van hun eerste keuze. Ze moeten de volgende zaken bij deze school inleveren:

 • advies basisschool
 • onderwijskundig rapport
 • LVS dossier
 • ingevuld en ondertekend aanmeldingsformulier Cygnus Gymnasium
 • geldig legitimatiebewijs van de leerling
 • na ontvangst, eindscore Cito of NIO 3.
 • Amsterdams aanmeldformulier schoolkeuze voor VWO. Dit is te downloaden op de website www.voschoolkeuze020.nl.  Ook hier dienen de ouders deze voorkeurslijst te ondertekenen.

De VO-school zal vervolgens vaststellen of de leerling toelaatbaar is op basis van deze gegevens.

behandeling aanmelding

In de behandelingsperiode van 16 tot en met 27 maart controleren wij of de basisschool alle onderwijskundige gegevens heeft aangeleverd. Daarbij hanteren wij deze checklist. Daarna vindt loting & matching plaats. Op 2 april 2020 hoor je of je op het Cygnus geplaatst bent. 

kennismakingsgesprek

Voorlopig uitgesteld.

kennismakingsmiddag

Op woensdag 24 juni 2020 (ivm de coronacrisis onder voorbehoud) is er op school een kennismakingsmiddag voor de toegelaten leerlingen. De leerlingen maken dan kennis met de andere leerlingen in hun klas, met de mentor en de leerlingmentoren. Tevens ontvangen de leerlingen die dag informatie over de introductie, het schoolkamp en andere praktische zaken. 

aanmelden via hardheidsclausule

Het Cygnus gymnasium mag een klein aantal leerlingen direct plaatsen op grond van zwaarwegende persoonlijke kenmerken, een gezondheidssituatie en/of de thuissituatie. In zo’n situatie is het voor de leerling noodzakelijk om specifiek naar het Cygnus te gaan. Dit is de zogenoemde hardheidsclausule. Als jij, je ouders of de basisschool denken dat je daarvoor in aanmerking komt, dan moeten je ouders voor de sluiting van de aanmeldperiode, tussen 1 december 2019 en uiterlijk 17 januari 2020, een verzoek met een goede (specialistische of medische) onderbouwing mailen aan de conrector onderbouw T. S. ter Hart (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Het is noodzakelijk dat duidelijk wordt aangegeven waarom jullie denken dat je hiervoor in aanmerking komt. De hardheidsclausule gesprekken zullen in de tweede helft van januari worden gevoerd met een selectie van de aanmeldingen. Uiterlijk 1 februari 2020 wordt de beslissing of je via de hardheidsclausule wel of niet op het Cygnus plaatsbaar bent, officieel kenbaar gemaakt.

LET OP! Als je geen directe plaatsing via de hardheidsclausule hebt voor het einde van de aanmeldperiode (vrijdag 13 maart), moet je je regulier aanmelden met een voorkeurslijst. Denk er ook aan dat je ouders maar bij één school een verzoek tot het toekennen van de hardheidsclausule mogen indienen. Het gaat tenslotte om de plaatsing op die ene specifieke VO-school.